Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2014 21:13 - проф. д-р Божидар Попов: Не пропускайте закуската
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 1682 Коментари: 0 Гласове:
0





image

Доктор Божидар Попов е от Белоградчик, специалист по хранене и диетология, председател е на Българското дружество по хранене и диететика, ръководител катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене” в Национален център по хигиена.

- Кои са най-честите заболявания получени вследствие на т.н. градско хранене – бързи закуски, храни от автомати и др.?

- Въпросът е обширен и включва много заболявания, в основата на които стои неправилното хранене. Това засяга много хора, които през деня не консумират почти никаква храна, а вечер се опитват да си набавят пропуснатото. Това е един изключително вреден навик, който, за съжаление, се среща често в днешно време. Поради липса на качествена храна или поради липса на време, човек пропуска едно от най-важните ядения за деня – закуската, и посяга към най-лесното – шоколадова вафла или нещо с бързоусвояеми захари, за да засити глада си. Вместо това е най-добре сутрин да се приеме около 25 % от дневния енергиен обем храна, за да има сили човек да върши каквато и да е работа през деня. Не става дума само за хора, работещи тежък физически труд, но и за такива, които са заети с мисловна дейност. Обедът е най-важното хранене и би трябвало да съставлява около 40% от общото меню. Ако човек пропусне и него, вечерта започва да яде неконтролируемо и повече, отколкото му е нужно. Гладът се е изострил и се поема много храна, която не се усвоява и загнива в червата, а част от нея се отлага като мазнини. Затова вечер е за препоръчване да се яде по-малко и по-лека храна, храна с ниска енергийна стойност и такава, която да не дразни нервната система. При хора, които са заети през деня и не намират време за качествено хранене се наблюдават редица заболявания – на първо място наднормено тегло, оттам възникват сърдечни проблеми, хормонални нарушения, объркващи целия метаболизъм на организма, намален имунитет, ставни заболявания.

- Колко хранения на ден е най-добре да има и каква храна да се консумира в тях?

- Препоръчвам най-малко три хранения дневно, а най-добре е да са четири – сутрин (25% от общия хранителен прием), обед (40%), следобедна закуска, която да е по средата между обеда и вечерята (10%) и вечер (25%).
Колкото да това какво да се яде, е добре човек да се придържа към хранителната пирамида, която показва степента на важност на отделните храни  и показва коя е за предпочитане. В основата на пирамидата, най-широко застъпени в дневното ни меню, трябва да бъдат плодовете и зеленчуците. Съдържат незаменими съставки, богати са на естествени витамини, минерали, микро и макроелементи, влакна, нискоенергийни са и не се отлагат като мазнини в тялото. На второ място в пирамидата са животинските и млечните продукти, тъй като са основен градивен материал на редица хормони, ензими, кръвни клетки, съдържат незаменими аминокиселини. След това са обработените храни като макарони и нишестени храни, по-нагоре са тези, съдържащи бяла захар, а на последно място, на върха в пирамидата е алкохолът.

- Някои специалисти твърдят, че казеинът в прясното мляко е трудно усвоим и затова не е за препоръчване да се консумира от него или ако се прави да се пие на гладно?

- Не съм съгласен с подобни изказвания. Вземете например едно малко дете, което от раждането си до определена възраст пие само мляко от майка си и за една година наддават три пъти на тегло. Това не определя ли млякото като една от най-добрите и качествени храни? Колкото до казеина – при многократно претопляне и преваряване в него се образуват нискомолекулни съединения, които по-трудно се приемат от организма.

- Какъв хранителен режим ще препоръчате на строгите вегетарианци, които не ядат нито месо, нито млечни продукти?

- Да наблегнат на бобовите растения – фасул, грах, соя, защото те съдържат богат набор от незаменими аминокиселини, които не могат да си набавят от друго място. Вегетарианството  ограничава приема на редица важни витамини и елементи, които се намират само в месото – като витамин В 12, който е отговорен за кръвотворенето, желязото, калция. Последният може да го има и във вегетариански храни, но усвояемостта му е значително по-ниска при хора, които не консумират месо. Същото е положението с един много важен витамин – витамин Д. Вегетарианците се лишават и от елементи като цинк, мед и селен, това води до падане на имунитета на организма и е предпоставка за развитие на различни вирусни заболявания.

- Имат ли основание хората да се притесняват от наличие на хормони в месата, които се продават по магазините?

- Контролът се извършва от ДВСК и те се отговорни за това. Според мен не би трябвало да има притеснения, защото месата се проверят, но не е тайна, че някои собственици на животни ги инжектират с женски хормони, за да наддадат на тегло и така да имат по-голяма печалба. Последният случай, в който бяха хванали такъв производител бе преди няколко години. Този контрол не е приоритет на министерството на здравеопазването.

- В последните десетина години нашумяха ексцентрични диети, китайски и тибетски методи на хранене, според луната, диети на Емилова, на Лидия Ковачева, кръвни изследвания, които определят какво да яде човек. Какво е мнението ви за тях?

- Категорично против съм всякакви такива диети и гладувания. В повечето случаи подобни диети и режими се препоръчват от хора, които нямат необходимото образование. Сега има много издания и интернет сайтове, посветени на уж лечебно хранене, но в повечето случаи се списват от хора, които нямат дори медицинско образование.
При гладуването, което е така препоръчвано от някои има редуциране на храненето, което намалява рязко теглото на човек. След като човек гладува няколко дни и изчерпи гликогенните си запаси тялото започва да разгражда за енергия складираните мазнини, които нахлуват в кръвта. Представете си огромните количества мазнини, които започват да циркулират във вашия организъм, защото тялото не е способно да отработи всички и да се справи с тях. Натоварването на черния дроб и на бъбреците е огромно, защото те трябва за малко време да преработят мазнините и отпадните продукти, получени от тях. Всичко това натоварва метаболизма, а освен това го забавя. Защо? Защото когато гладувате, тялото пренастройва обмяната си и организмът започва да складира като резервна храна всичко каквото приеме. Така вместо ефект на отслабване често се наблюдава наддаване на килограми след дадена диета. Най-малкото от такива гладувания няма ефект, а чрез тях може да се изострят хронични заболявания.
Ако се прави гладуване, то трябва да е под лекарски контрол и продължава не повече от 4-5 дни. Прави се при някои заболявания и след това се преминава към парентерално хранене, защото организмът има нужда от храна.

 Край на 1 част

 debeloto

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 460199
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930