Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2014 14:17 - Масова култура или "American way of Life"
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 3139 Коментари: 0 Гласове:
2




"Американският филм е най-големият носител
на подсъзнателна пропаганда на днешно време.
Той е един огромен "Разпределител" на идеи и
мнения. Филмът може да стандартизира идеите
и традициите на народите."

Едуард Бернайс - бащата на пропагандата

image

 
Масовата култура се заражда през 1920-те години в САЩ. Едни от предпоставките за нейната поява са техническото развитие и електронните медии. Масовата култура се разпространява чрез средствата за масова информация и се продуцира за една глобална публика, независимо от географските и културни особености. Масовата култура е предшественик на "Celebrity Culture".

По правило масовата култура обладава по-малко художествени ценности, отколкото елитарната или народната култура, но удовлетворява потребностите на по-широка аудитория. Масовата култура реагира бързо на модни течения и бързо губи актуалност - нещо което не се случва с елитарната или народната култура.

Елитарната култура изразява пристрастията и вкусовете на аристократите, масовата култура - на низшите прослойки на обществото. Под понятието аристократи не трябва да се разбира богати и хабилитирани личности от обществения живот, а хора с висок коефициент на интелигентност, които при капитализма най-често биват целенасочено подтискани, за да не конкурират привилигирования елит.

Едни и същи видове изкуства могат да имат произведения за елитарната публика, както и за масовия консуматор. Филми на Пиер Паоло Пазолини, Фелини, Микеланджело Антониони, Волфганг Петерсен, Андрю Никол, Андрей Кончаловски, са за елитарната публика. Филми на Роланд Емерих, Джонатан Либесман, Antoine Fuqua, както и всички екшън- и супермен-филми, са за масовия потребител.

Филми, предназначени за елитарна публика, по правило са със силна драматургия и задълбочена разработка на отделните характери. Филми, предназначени за масовия потребител, са с повърхностна драматургия и еднопластови характери. Героите от филми и романи на масовата култура, са диференцирани на положителни и отрицателни, на добри и лоши, на морални и неморални.

Една от формите филми, предназначени за интелектуалното ниво на масовия зрител, са High-concept филмите.

Музиката на Антон Брукнер, Модест Мусоргски, Антонин Дворжак, е за елитарната публика. Поп-фолка - за тези, които сами си почистват масата в McDonald’s, след консумация.

В епохата на глобализация националните традиции се подменят със световни стандарти, национална култура с масова култура. Творчеството се заменя с консумация. Създаваните през столетията национална култура и традиции, дух и нравственост, се заменят със шаблон от лесно управляеми образи и поведение по калъп.

"McDonald"s" и "Coca-Cola" определят коя храна и кои напитки са най-хубави.
"Academy of Motion Picture Arts and Sciences" определя с "Oscar" кой филм е най-хубав.
Американският седмичник "TIME" определя кой е човек на годината ("Person of the Year").
Американското списание "Forbes" определя кой е най-богатия човек ("The World’s Billionaires") и кой е най-властния човек ("The World"s Most Powerful People").
Американското списание "Playboy" определя кои жени са най-красиви.
Куклата "Barbie" определя към какъв идеал трябва да се стремят децата от целия свят.
"Freedom House" определя коя държава е демократична и коя не е.
"Standard & Poor’s", "Moody’s" и "Fitch Ratings" определят кредитния рейтинг на държавите.
И всички тези организации се самоцитират една - друга.

Масовата култура има за цел хората от всички краища на планетата да се обличат еднакво, да слушат една и съща музика, да ядат еднаква храна, да се стремят към постигането на едни и същи лъскави стоки, да имат еднакви желания и мечти, да имат еднаква религия или еднакво да нямат религия, да имат еднакъв морал или еднакво да нямат морал, да имат еднакво отношение към хомосексуализма, проституцията и родоотстъпничеството, пардон правозащитничеството, да имат еднаква ценностна система - "pursuit of happiness".

Масовата култура унифицира и нивелира теченията в модата, вкуса и даже вторичните полови белези.

Zbigniew Brzezinski в книгата си "The Choice: Global Domination or Global Leadership" (страница 48) описва ролята на масовата култура: Освен икономическото и военно превъзходство на САЩ, за гарантиране на господство върху целия свят, трябва така наречения "american way of life" да се превърне в стереотип и всеки трябва да има чувството, че иска да стане американец.

На страница 45 в книгата си, Brzezinski подчертава ролята на интернет, на Hollywood, на музиката от "Rock "n" Roll" до "Techno", поп-културата, "Fast-food", модата, както и навлизането на англицизми в езиците на народите.

Масовата култура наравно с религията (липсата на религия), ще играят решаваща роля в бъдещите войни, респективно ще имат решаващо значение за предотвратяването им и за оцеляване на империи.

Всички империи в историята на човечеството, са се стремели към поробване на целия свят и всички са рухвали, поради недостатъчни комуникации, транспорт, разлики в езика, разлики в морала, възпитанието и религията.

източник:
http://www.konzertfilmer.de/alice/Alice-popular_culture-bg.html



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 459706
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930