Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 19:14 - Нов заем от 4,5 млрд. лева - няма такава наглост. Посрещнат безразлично от будните граждани
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 източник: e-vestnik  

Нов заем от 4,4 млрд. лева. За какво? Някой обясни ли нещо убедително?

Човек като слуша финансовия министър Горанов, депутата от комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и чете в. “Капитал”, не може да разбере къде точно отива този нов държавен заем от 4,5 млрд. лева.

Финансовият министър каза, че 2 млрд. са нужни за компенсиране на вложителите в КТБ, тоест отиват във Фонда за гарантиране на влоговете. Но в него и сега има 2 млрд. - а вложителите със сметки до 100 хил. евро, които трябва да бъдат компенсирани, нямат чак 4 млрд. влогове. Сериозно ли смятат с държавни пари да покрият изцяло фалит на банка? Че какъв фалит е това? Това е държавна помощ за оплетените в тази банка и длъжници, и вложители.

Близо 1 млрд. бил предназначен за “ликвидност”, каза министърът. Каква е тая ликвидност? Финансистите разкриват това, което не казва министърът - това са пари за ПИБ, другата пострадала банка. Тя получи към 1 млрд. помощ от държавата за ликвидност и трябва да ги върне. Тя беше добрата банка, на която държавата помогна, а на КТБ не помогна. Това е и добрата банка, която рефинансира с цесии кредитите към КТБ на фирми свързани с Делян Пеевски, и на други хубавци. Сега държавата помага пак на ПИБ, защото тя няма откъде да върне заема. Връщането се отлага. Държавата поема удара.

Държавата на практика, с този нов заем, задлъжнява до рекордни размери за последните години. За да не загубят акционери и вложители на две частни банки. Или поне да не загубят чак толкова.

Но няма гражданско вълнение по въпроса. Миналата година се напъваха да реват по площадите, че заем от 1 млрд. с ясно предназначение щял да загроби държавата. Същите ревльовци сега мълчат. Сега няма да я загроби, защото 4 е по-малко от 1?

Или защото за новия дълг са решили мъдро Бойко и Радан, а не Орешарски?

Първопричината за всички тези финансови операции на гърба на държавата е Делян Пеевски. По-точно т. нар. коалиция Пеевски, ППП или каквото и да е там задкулисие. Те атакуваха КТБ, събориха я, предизвикаха банкова криза и покриват личните си щети чрез държавата. За това гласуват партии, които седяха зад протеста срещу Пеевски миналата година. Няма такава наглост. И няма и реакция.

Оказва се, че сега ни управлява “кой?”, т. нар. задкулисие, срещу което протестираха. И този път е подкрепено с мълчанието на същите тези протестиращи и на гражданското общество, което се било събудило.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 459564
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930