Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2015 14:18 - Топ 10 на подправките с най-високи антиоксидантни свойства
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 1849 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сушеният сумак е подправката с най-високи антиоксидантни свойства по скалата ORAC - Оxygen Radical Absorbance Capacity. ORAC скалата определя химичния анализ на различните храни и въз основа на него определя антиоксидантните им свойства.

Числената стойност се измерва микромол на 100 грама.

Колкото е по-висок ORAC индексът на една храна, толкова по-силен антиоксидантен ефект има тя спрямо свободните радикали. Степента на активност на антиоксидантите на всяка храна зависи от нейното съхранение, когато става въпрос за прясно набрани храни, зрялост, годност, географски район и т.н.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, получени окислителни процеси в тялото, вследствие на храни, замърсявания, облъчвания, алкохол, цигари и др.

 

 

Сушен сумак               310 000 Trolox equiv., μmol per 100 g

Сушен карамфил          290 000

Сорго                           240 000

Сушен риган                175 000

Сушен розмарин          165 000

Сушена мащерка         157 000

Канела на прах             131 000

Куркума на прах           127 000

Ванилия на прах           122 000

Сушен градински чай    120 000




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 460076
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930