Сушеният сумак е подправката с най-високи антиоксидантни свойства по скалата ORAC - Оxygen Radical Absorbance Capacity. ORAC скалата определя химичния анализ на различните храни и въз основа на него определя антиоксидантните им свойства.
Числената стойност се измерва микромол на 100 грама.
Колкото е по-висок ORAC индексът на една храна, толкова по-силен антиоксидантен ефект има тя спрямо свободните радикали. Степента на активност на антиоксидантите на всяка храна зависи от нейното съхранение, когато става въпрос за прясно набрани храни, зрялост, годност, географски район и т.н.
Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, получени окислителни процеси в тялото, вследствие на храни, замърсявания, облъчвания, алкохол, цигари и др.
Сушен сумак 310 000 Trolox equiv., μmol per 100 g
Сушен карамфил 290 000
Сорго 240 000
Сушен риган 175 000
Сушен розмарин 165 000
Сушена мащерка 157 000
Канела на прах 131 000
Куркума на прах 127 000
Ванилия на прах 122 000
Сушен градински чай 120 000
Защо ВЕРУЮЩАЯ и КРИВОСЛАВНАЯ РАССИЯ - Ще...
Бродник между звездите
2. само верността към Христа ще ни запази от печата на антихриста
3. И болката и радостта са дар от Христос или как лесният живот ни отдалечава от Христос
4. СВЕТО ПРИЧАСТИЕ
5. Захари Стоянов: „Не ви е чист косъмът, бай Аксаков!”
6. Клошарят и котето
7. Демокрация има в ада, а на небето - царство!
8. за суетнята
9. Молитва