Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2015 13:07 - Войната в Сирия срещу Асад започна заради газопровод
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 1080 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо започна всъщност войната в Сирия през 2011 година? Заради най-голя­мото в света находище на природен газ. Намира се във водите на Персийския залив, влиза в територията на Иран и на Катар. Находището се нарича Южен Парс, идеята за него е да се направи газо­провод и той вече е плани­ран.

В първата половина на 2011 г. между Сирия, Иран и Ирак беше подписано спо­разумение за изграждане на газопровод на стойност над 10 милиарда долара и това доведе до сблъсък на геопо­литическите и енергийните интереси. Този газопровод ще мине през Иран, Ирак, Сирия и излиза на Средизем­но море. Оттук вече пътят към Европа е свободен. Това е най-краткият път на газа от най-голямото находище от Южен Парс до Средиземно море.

През кои държави мина­ва? Иран – шиитска държа­ва, Ирак – шиитска, Сирия – алауитска, но светска дър­жава. Този газопровод обаче прескача интересите на Ка­тар, който също претендира да направи свой газопровод. Само че, катарският газопро­вод трябва да мине през Ирак и през Сирия. Но Ирак и Си­рия трябва да бъдат други – т.е. Сирия да не е с президент Башар Асад, а с някой друг. Защото Башар Асад отказа този газопровод през 2011 г. и веднага стана лош. Ведна­га му спретнаха „освободи­телна армия”, веднага му на­правиха бунтовници, такива, които искат свобода и демо­крация. Глупости! От кого са поддържани бунтовниците? От Саудитска Арабия. Моля, Саудитска Арабия и свобо­да?! Че в Саудитска Арабия християнството е забранено със закон, там ако проповяд­ваш християнство, те чака смъртна присъда, изпълнена на площада. Това е „прекрас­на”, „цивилизована” и „сво­бодна държава”.

Саудитска Арабия, най-мракобесническата дър­жава в света, поддържаше и поддържа войната срещу Башар Асад, даваше пари, пращаше инструктори, пра­щаше оръжия на тъй на­речените „бунтовници” от „Освободителната армия на Сирия”. Същите, които ги приемаше тук Николай Мла­денов, бившият външен ми­нистър на България. Интере­сите на сателитите на САЩ Саудитска Арабия, Катар, а също и на Израел, са засег­нати. И ето затова през 2011 година, когато Сирия, Ирак и Иран сключиха спогодба да строят газопровод срещу за­конния президент на Сирия започна война, тя се води и до ден-днешен. В тази вой­на нещата се накланяха на везни. Не беше ясно доко­га щеше да издържи Башар Асад, ако не беше руската намеса.

Руснаците имат две бази в Сирия – Латакия и Тартус. Веднага някой соросоид ще каже, че Русия има своите имперски интереси. Разбира се, че ги има. Русия да не е някаква плод-зеленчукова борса, тя е велика държава със своите геополитически интереси. Въпросът, дра­ги соросоидчета, е кои са по-близко до руските им­перски интереси или до американските имперски интереси. Вие отговорете на този въпрос, защото, ако на­правите истински, обективен анализ, ще видите, че евра­зийската принадлежност на България носи много повече изгоди, перспектива и бъде­ще на страната ни. Докато атлантическата принадлеж­ност досега не донесе нищо, нанася щети и се очертава да нанася още по-големи щети.

Газопроводът е трън в очите на Саудитска Арабия, САЩ, Катар и Израел. Като се има предвид, че Иран се договори с Пакистан и за­почва да прави газопровод от това най-голямо нахо­дище през Пакистан към Китай. Какво се получава? От най-голямото находище в света на газ, през разпре­делителната държава Иран два огромни газопровода ще захранват Китай – една от най-големите държави в света, бързо развиваща се, и ще има още един газопровод, захранващ Европа.

Е, какво става тогава с го­лемите усилия на САЩ да елиминират Европа от този пазар? Ще има два газопро­вода, които бъркат в очички­те на САЩ и техните сатели­ти. Защо? Защото те просто са извън техните интереси, те просто не участват в тях.

Има още един играч в тази шахматна игра – Турция. Защо Турция поддържаше терористите срещу Башар Асад в Сирия, защо пращаше оръжие, защо от турски во­енни бази се препращаха там терористи, които да се бият срещу Башар Асад? Много просто, защото чрез този га­зопровод, между Иран, Ирак и Сирия, Турция е прескоче­на. А Турция много иска да е в играта. Турция иска тя да разпределя, ако може нещата да минават през нея и оттам за Европа. Затова Ердоган сега също нададе глас, че Русия действа неправилно в Сирия и бомбардира непра­вилно. Защо неправилно? Защото по този начин предо­твратява падането на Башар Асад и идването на някаква марионетка в Сирия. Целта е Сирия да стане разбита те­ритория като Ирак, в която да шетат терористи, друг да държи кранчето на тези газо­проводи.

Допреди да започне вой­ната срещу нея преди 4 годи­ни, Сирия имаше приходи от около 4,5 милиарда долара го­дишно от продажба на петрол. В момента Сирия е вносител на петрол, защо? Ами защото „бунтовниците”, финанси­рани, инструктирани, въоръ­жавани от САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Израел, завзеха първо петролните по­лета. Точно там се насочиха, точно там отидоха да нала­гат „свобода и демокрация”. Не някъде другаде, където е петролоът. Много интересни борци за демокрация и за сво­бода са тези от „Освободител­ната армия на Сирия”.

Стана ясно за какво се води тази битка – в Сирия и петролът, и природният газ са държавна собственост и продажбата им също е в ръцете на държавата. Е, как няма да е лош Асад, как да не искаш да го свалиш, как няма да го обявиш за антиде­мократ и диктатор и да искаш неговото сваляне, за да цъф­не и върже свободата и демо­крацията като в Либия. Там свалиха лошия диктатор Ка­дафи. Сега какво става в Ли­бия – кланово, междукланово избиване, зверства, няма дър­жава, има племенни битки, лее се кръв и една държава, която изнасяше петрол и под­държаше висок стандарт и социална система за своето население, вече не съществу­ва. В Ирак е същата работа. Иран – там хапката е по-голе­мичка и чичо Обама може да се задави. Затова в момента правилните действия са на страната на Русия, защото Русия най-после застана на мястото си като световен ге­ополитически фактор.



източник: вестник атака

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Този газопровод е сериозен удар най- вече за Русия, която
19.10.2015 13:43
ще загуби единствените си пазари- тези на ЕС и тогава цялата прехвалена Русия ще рухне. Защото руснаците САМО от това живеят- от износ на суровини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 454467
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031