Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2016 09:14 - ДО ЕДИН РЕНТИЕР, КОЙТО ПИШЕ, ЧЕ Е ОСИГУРИЛ СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ СИ
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 1022 Коментари: 2 Гласове:
3



  Страхувам се за Бас. Пишете ми, че сте осигурили себе си и близките си така солидно, че сега можете да живеете безгрижно. Вашето безгри­жие, изглежда, е прогонило от душата Ви страха от Бога. С какво сте се осигурили? С пари? Нима не сте чули как изненадващият банкрут на бан­ки за една нощ прави милионерите просяци и което е още по-лошо, само­убийци? С къщи и магазини? Нима не четете за зачестилите земетресения, които за една минута превръщат цели градове в куп развалини? Накупили сте ниви и овощни градини? Нима сте забравили неотдавнашните суши, наводнения и ята скакалци? Ако четяхте Евангелието, щяхте добре да за­помните Христовите думи за примамливото богатство (Мат. 13:22). Учудва ме, че точно в тези дни, когато Божият гняв съкрушава всеки земен щит, с който хората се опитват да защитят себе си, изоставяйки вярата в него, Всемогъщия, Вие се считате за защитен от такъв нищожен щит, какъвто е богатството - тази буца пръст. Напомняте ми много за китайците, които по време на една война с японците разпъвали над главите си чадъри, за да се защитят от вражеските картечници.

Освен наказуемото безгрижие, породено от богатството, което е мерзост пред Господа, аз подозирам у вас и друго зло, а именно, че Вашето богатство е примесено с неправда. Това означава да ядеш хляб с червеи. Ще отровите и себе си, и децата си. Чуйте какво казва свети Йоан Златоуст: „Онези, които се обогатяват чрез неправда, са по-бедни от просяци; по-добре е да просиш, отколкото да грабиш". Библейският разказ за Иов ни свидетелства как пра­ведният човек може за един ден да изгуби цялото си земно богатство, а как­во остава тогава за неправедния?

За един ден праведният Иов изгубил цялото си имущество, а освен това и синовете, и дъщерите си. След това изгубил и здравето си, и като просяк, цял в рани, легнал на бунището и започнал да се вайка. Нима не се боите, че същото може да сполети и Вас? В своята беда и болест бла­гочестивият Иов бранил душата си от отчаянието чрез силната си вяра в Бога; с какво ли Вие ще защитите своята? И какво ще може да Ви предпа­зи да не извършите самоубийство, т.е. да не прибавите и душевен крах към материалния? В Светото Писание пише, че който обича неправда, мрази душата си. В минути на усамотение, в тихите нощни часове разговаряйте със своята съвест, запитайте се: наистина ли обичате неправдата повече от душата си?

Побързайте и богатейте в Бога, по думите на Спасителя. А да богате­еш в Бога означава да богатееш с онова богатство, което е угодно на Бога и което никога няма да остави човека. Това е богатството на вярата и упова-нието в Бога, богатството на милосърдието и състраданието, на истината и братолюбието. С този щит ще защитите своя живот и живота на децата си по-сигурно, отколкото с цяло земно царство, дори то да се простира от изгрев до заник слънце.

Бог да Ви просветли и благослови!

 

Автор – св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !



http://arhimandritsava.blog.bg/drugi/2016/02/24/do-edin-rentier-koito-pishe-che-e-osiguril-sebe-si-i-blizkit.1432504




Гласувай:
3



1. lastinline - Много добро
25.02.2016 17:31
Винаги повтарям,че думите Бог и пари не ги съвместявам. Въпреки,че и среброто и златото е негово...те могат да погубят човешката душа. Сребролюбието е корен на всякакви злини пише в Словото.
цитирай
2. jivi93 - Думите на св. Николай Велимирович, еп. Жички и Охридски
09.03.2016 12:07
Думите на св. Николай Велимирович, еп. Жички и Охридски са абсолютно актуални и в днешно време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 458222
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930