Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2016 17:36 - Беседа за богатия, фарисея и законниците
Автор: debeloto Категория: Други   
Прочетен: 1064 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.12.2016 20:44


Какъв бил богатият момък, който искал да върви след Христа, но вместо това си тръгнал натъжен? Какви били онези законници, онези ревнители за справедливост и изобличители на човешки грехове, които завели при Христа, хваната за прелюбодейство жена, очаквайки от него да я осъди на смърт? Какви били те, обични мои братя и сестри?

Може да се опише с единствена дума - доволни от себе си, че виждате ли, казва митарят, аз не съм като другите човеци. аз давам милостиня, аз изпълнявам заповедите, аз познавам закона, чета редовно. Това същото казал и богатият момък. Всичко съм изпълнил. Но същевременно някакво съмненийце имало в него, че нещо не му достига. Тръгнал си натъжен, отказал да поеме кръста си.

Онези смятали, че изпълняват закона, защото според закона, хора, хванати в прелюбодейство, били убивани с камъни.

Ако се загледаме в нас и поемем риска да погледнем в себе си, че ние не сме по-различни от фарисея, богатия момък и законницигте, очакващи Христос да осъди жертвата.

Казвам го с болка и истина, и с известна истина.

Мнозина идват на изповед и казват, аз нищо не съм направил, без да нарушавам тайната на изповедта. Това означава, че тези хора са доволни от себе си, защото са спазили закона на поста, не са яли месо, но със своите думи и помисли, дали не са забивали ножове в човешките сърца.

Христос ни казва, че доволството от нашата праведност е измамно.

Тоест, какво очаквате, това сте длъжни да правите, всеки е длъжен да обича, най-напред най-близките си, родители, приятели, деца, далечни роднини, колеги, хората, с които общуваме всекидневно и постоянно. И да не би да очакваме нещо повече, изпълнявайки това, което сме длъжни да правим.

Това добро защо го правите, от чисто сърце или от умисъл, че и на вас ще ви направи добро, този, на който правите добро. Ако давате заем на онези, от които се надявавте да го получите назад, каква вам награда. Защото и грешници дават на грешници, за да получат същото, защото и грешници обичат грешници.

Безупречни семейни отношения ни представят филмите за мафията, например „Кръстникът“. Безупречно послушание, любов, разбирателство към роднините, но същевременно на тези хора ръцете са кървави.  И те обичат своите близки. И лекарят лекува, защото трябва и полицаят пази, защото трябва да пази. Те не правят повече от това, което трябва да правят.

Господ иска повече от това от нас, защото и Той дава повече, защото слънцето свети над лоши и над добри, защото Господ търси своите загубени овци.

И ни предупреждава, че ние, ако сме довдолни от себе си, всеки, който не е като нас да бъде осъден, убит, а Господ ни води всеки един към храма, за да може да излекува душата му, за да може да Го спаси, да Го направи приятел, за вечен живот.

Дори да сме изпълнили някоя евангелска добродетел, нима е наше дело. И младият също изпълнил всичко, но сърцето му било в неговото имане, защото целият му социален статус явно се държал не върху закона, а върху богатството, което имал. И колко много хора, добри хора, вярващи хора, не могат да си представят, че ако загубят доброто си социално положение, ще могат да продължат напред.

Да, ние сме се опрели на Христа, но с другата ръка на оново материалното, което ни държи в този свят. Така хем изпълняваме, хем нищо не сме изпълнили, защото не искаме, особено в днешно време, да се насилване, да дадем от себе си поне малко повече, а си слагаме едни граници и казваме, стига толкова. Ето, бях на цзърва 2-3 часа, какво повече се иска от мен.

Навънка сега е светът с неговите задържения и моите към него.

Трябва да бъдем благодарни на Господа във всяка една минута. Ако направим нещо добро да кажем Слава на Тебе Боже, за тези възможности, които ни даваш.

Нима сме сигурни, че когато застанем пред Божия съд ще очакваме оправдание, нима сме толкова сигурни. Господ ни дава възможности, които ние не бива да пропускаме.

 

о. Е.П.




Гласувай:
3



1. lubovakoniamash - "Христос ни казва, че дово...
09.12.2016 10:21
"Христос ни казва, че доволството от нашата праведност е измамно."
Eй това е страшната истина......защото, си мислим, че е достатъчно да се определяме сами като казваме:аз съм християнин и съм праведен...всичко направих по силите си и до там..а след това ...купони и суета и едно голямо нищо. "И младият също изпълнил всичко, но сърцето му било в неговото имане, защото целият му социален статус явно се държал не върху закона, а върху богатството, което имал." Тъжно, много тъжно.....
Поздрави за поста Митко!
с уважение,
Дора
цитирай
2. ivoki - ПРЕКРАСНО ПОСЛАНИЕ !!!
12.12.2016 16:28
ПРЕКРАСНО ПОСЛАНИЕ !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 458418
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930