Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2015 12:41 - Докладът за КТБ като допълнение към вестника лайномет
Автор: debeloto Категория: Хоби   
Прочетен: 1037 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  e-vestnik.bg
Иван Бакалов
  image В. “Телеграф” в познатия си стил громи Цветан Василев.

Докладът на парламентарната комисия за КТБ прекалено много прилича на заглавията във вестника на Делян Пеевски „Телеграф“.
Вместо опит да бъде разкрита по-пълно истината, той на практика е пропаганда.
Акцентът е, че банката е пирамида, използвана като личен банкомат на Цветан Василев. Такова е и заглавието на всекидневника на Пеевски – вестникът с най-голям тираж, благодарение на това, че се продава на половин цена в сравнение с другите вестници.

Какво може да се каже още за това обяснение за КТБ?
Ако се съгласим, че в е вярно, трябва да се добави, че КТБ е използвана като личен банкомат на Цветан Василев, Делян Пеевски и значителна част от т. нар. политически, бизнес и медиен елит.

Същият вестник, по времето, когато Пеевски и Цветан Василев бяха комбина, по абсолютно същия начин громеше техните врагове. На първа страница със същите манипулативни пропагандни заглавия бяха слагани тогавашният шеф на Конфедерацията на индустриалците и работодателите Огнян Донев, съдружникът му във вестниците „Труд“ и „24 часа“ Любомир Павлов, природозащитникът Тома Белев и др.

image Първата страница на “Телеграф” възторжено съобщава, че Павлов и Донев са разследвани за пране на пари. Според вестника те вече са на съд.

Вестниците на Пеевски лобираха брутално при сделки на банката и свързани с нея дружества, като нападаха конкурентите й – застрахователни дружества, фирми, конкретни бизнесмени (виж например тук).
Заедно с това вестниците на Пеевски громяха политическите и лични врагове на Бойко Борисов. Бяха просто негов инструмент. Впрочем, правят абсолютно същото и сега.
Във в. “Телеграф” например, елементарната пропаганда на Борисов, чрез слагане на негови портрети и цитати в заглавия на първа страница, е гарнирана с агитационни очернящи заглавия за неудобните.

Това се нарича вестник „лайномет“. Пеевски има талант да превръща вестниците в лайномети. И когато един вестник като „Телеграф“ се превърне в такова специфично устройство, това е необратимо и непоправимо. Той после не може да стане обективен и умерен всекидневник, дори да си смени собственика. В него вече се е образувал сплотен колектив от хора, готови да извършват тази специфична дейност. Това вече е неизличимо, дори издателя му, с присъщата си наглост да го разпространява безплатно до абонатите на „Държавен вестник“, в комплект с него.

image Вицепремиерът Цветан Цветанов връчва през 2012 г. призът “Мистър Икономика” не Цветан Василев. Снимка: Булфото

Хак му е сега на Василев, който се ползваше от услугите на този лайномет, да го изпита на гърба си.
В абсолютно същия миризлив дух е издържан докладът на парламентарната комисия за КТБ. Независимо от това, че в него има и верни констатации.

Истина е, че банката е раздавала светкавично кредити на избрани фирми, с неясни фиктивни обезпечения. Само че докладът премълчава, че сред подобни фирми са и такива, обслужили Пеевски. Премълчава, че банкерът Василев чрез КТБ превърна Пеевски в бизнесмен и фактор. От дребен политически субект, въртящ се около софрата на властта, той, изведнъж напомпан с кредити от Василев, стана фактор в икономиката, медиите, оттам увеличи политическото си влияние, стигна до там да управлява в съдебната власт.

Докладът е премълчал напълно съвсем съзнателното и целенасочено събаряне на КТБ. Докладът обяснява фалита с това, че е банката е пирамида. А не вижда организираните мафиотски действия срещу нея. Съвсем синхронно медии на Пеевски, фирми и големи депозанти в банката, свързани с него, заедно с прокуратурата и БНБ направиха всичко възможно банката да фалира.

image Цветан Василев на рожден ден на главния редактор на в. “Преса” Тошо Тошев. Василев и Пеевски ходеха като Пижо и Пенда навсякъде. Снимка: Булфото

Предизвикаха паника, изтеглиха големи суми пари, декапитализираха я, тя изгуби ликвидност и с помощта и съзнателното бездействие на БНБ беше затворена.
Ето, това го няма в доклада. Там е само пропагандната теза за банка пирамида. Е как тази банка съществува 15 години и капиталите й растат, в нея става акционери голяма руска банка, голямо застрахователно дружество, държавен фонд на Оман, банката извършва сделки с най-големи компании в България като Булгартабак, БТК, заводи, общо контролира около 10% от икономиката и тя била пирамида?

Банкерът Василев беше най-ухажваният от властта по време на първия кабинет на Борисов. Вицето му Цветанов лично му връчи титлата „Мистър Икономика“ Два пъти е бил банкер на годината.
Бил е най-желаният гост на тежки светски партита, придружен неизменно от Пеевски. Пред кабинета му е чакала върволица от политици и какви ли не.
И през цялото това време банката е пирамида? С одити от международни компании и от БНБ (която до последно преди затварянето й твърдеше, че с банката всичко е окей).

Как да вярваш на този доклад, на тези политици и тези медии?
Впрочем, вестници като „Труд“, „24 часа“, „Преса“ и др. имат да връщат общо към 35 млн. лева кредити към фирми, които пък са изтеглили кредити от КТБ. Същите кухи фирми, за които се говори в доклада. С които са финансирани медии (виж тук за част от тях).

Цветан Василев беше авантюрист, който използва политиците и те него. А за Пеевски и Борисов той беше кокошката, която им снася златни яйца. КТБ беше касичката на медиите, касичката на Пеевски, касичката на политиците. И те счупиха тази касичка. Сега трябва да си намерят друга . Не се знае дали ще е по силите им. Очертават се фалити на медии, източване на печеливши фирми, за да крепи Пеевски империята си. Не се знае това как ще завърши.

Според обясненията на Василев, които той дава в сайта си, бил е рекетиран да прехвърли някои от големите компании, които контролира, на когото трябва. И като отказал, последвало целенасоченото разбиване на банката, което сега парламентарният доклад премълчава.

image Ирена Кръстева с подарък за Цветан Василев. Снимка: Булфото

Както в e-vestnik предвидихме, тази групировка около КТБ ще се срути и ще се бият за парчетата й (виж тук).
Сега следва оглозгването на останките в КТБ. Която уж била пирамида, ама се бият за активите й. Оказва се, че контролира доста фирми, за които квестори въртяха сметки да ги направят по-удобни за грабене, синдици измислят хватки за същото.

Банкерът Василев призовава в сайта си Борисов да спре грабежа и оспорва доклада  на парламента (виж тук). Колко наивно – ами ако и той е заинтересован?




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 460145
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930