Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2014 21:51 - Белгийският парламент узакони детската евтаназия
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 833 Коментари: 0 Гласове:
0



Белгийските политици винаги са се отличавали с либерални нрави и са съперничили в това със своите нидерландски съседи. Така беше с легализацията на еднополовите бракове, и „леките” наркотици.

  Ето и сега въпроса за евтаназията на непълнолетни наричат „по-скоро политически”.

Изглежда, че народните избраници, привърженици на детската евтанаизя, са предвидили всичко: желанието на самото дете, съгласието на роднините, консилиума на педиатрите и психолозите, даващи „доброто” и главното усливие - неизлечимата болест, принасяща страданието.

Но колкото по-близко е гласуването, толкова по-често се налага да се оправдават социалистите, издигнали в парламента въпроса за живота и смъртта.

Катрин Лалю, социалистическа партия на Белгия:

- Да, ние не искаме тук, в Белгия, да убиваме деца. Това е възможност за тези, които са неизлечимо болни и обречени не да живеят, а да съществуват в страдания. Това е акт на милосърдие. Това е, което ние можем да направим за такова дете. Разберете най-сетне.

  В нейния речник липсва думата „смърт”. Заедно с екипа медици Соня Девелтер помага на семействата, в които, на нейния език, „си отива” детето.

  И не разбира, за кого е изгоден новият закон, защото при нивото на палиативната медицина - всеки болен може да бъде избавен от страданията.

 

Соня Девелтер детска палиативна медицинска сестра:

  - Ако детето моли за смърт, бихме могри да се поинтересуваме - какво не е наред. Може би е лошото палиативно лечение, може би никой не му е предложил да си отиде у дома, това също е възможно. Може педиатърът просто да не му харесва.

  Дете още нито веднъж, по моя опит, не е изказвало такива желания, затова трябва да се работи над подобряването на обгрижването.

 

Сред нейните пациенти е била и петнадесетгодишната Одри. Момичето е умряло от левкемия в кръга на роднините си. Нейният баща също се съмнява, че децата разбират, на какво се подлагат.

 

Бруно Веринкс, баща на Одри:

- Детето е много зависимо от мнението на своите родители, мнението на своите братя и сестри. А ако изведнъж то реши, че се явява тежест за своето семейство, и може да пожелае да избави роднините си от такова бреме.

Емануел Ван Пасиан, социален работник:

 
 - При това, как да обясним на детето - при това на малко дете, какво е това смъртта? Макар че лекарите ни уверяват, че осъдените на тежки болести малки пациенти, помъдряват много бързо.

  Моите деца казват, че имам ужасна библиотека. Ето например: „Къде отиваме след смъртта”, „Алиса в страната на рака”.

  В задълженията на Емануел Ван Пасиан е информационното придружаване на малките пациенти и техните подители. Възможно е в скоро врмеме на нейната лавица да се появи и детската книга за евтаназията. Вярно обаче, засега мадам Басиан не си спомня, някой от нейните посетители да се е интересувал от такава тема.

  В Белгия смъртта по собствено желание за възрастен човек е разрешена от 2002 година. С всяка изминала година смъртта избират все повече хора. Основно - болни от рак. Но не само...

 

Белгия, септември, 2013 год.

  Този човек е претърпял няколко неуспешни операции по смяна на пола.

  Натали така и не съумяла да стане „Натан”. Една неделна сутрин, „той” се сбогувал с роднините си, изпил чаша шампанско, след което му били бити две инжекции.

  Едната с приспивателно. А другата - със смъртоносно вещество, парализиращо мускулите. То ест, в този случай смъртта е поради психологични страдания.

  Повече от двеста педиатри в света се обърнаха с отворено писмо към краля на Белгия с молба да не подписва закона, позволяващ смъртен изход за деца. Сред тях е и бащата на четиригодишната Джесика.

  Лекар-педиатър, баща на дете с вродено заболяване:

  Ваше Величество, обръщам се с молба към Вас да не подписвате закона, аз съм лекар-педиатър, и ще Ви разкажа историята на моята дъщеря - Джесика.

  Детето, с вродено генетично заболяване, би могло да стане кандидат за смъртта. И нейните близки призовават овластените да не отсичат из корен.

  Впрочем, Негово Величество, Крал Филип, все пак подписа закона.

  И сега Белгия спечели спрямо холандските си съседи в надбягването за „прогресивност”. В Нидерландия всеки човек може да помоли за евтаназия - от 15 години. А в Белгия - долната граница не е установена изобщо.

 
източник: http://carstvo-maloe.com/un-orthodix/item/662-belgijskijat-parlament-pruv-v-sveta-uzakoni-detskata-evtanazija




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 457902
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930