Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2014 13:30 - По-полека с оценките за Израел (или за сблъсъка на цивилизациите)
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 3155 Коментари: 9 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      източник: e-vestnik  

Над 1600 цивилни жертви, от които 300 деца – това цитират световните медии като резултат от приключилата операция на израелската армия в ивицата Газа. За унищожени ракети, тунели и боеприпаси не се говори толкова.
Общественото мнение по света преобладаващо е настроено против Израел.
Самите жители на Израел, колкото и да са поддържали своята армия в началото на операцията, в края усещат чувство на вина. Подкрепата за премиера Бенямин Нетаняху падна няколко пъти.

Събитията дават повод Израел да бъде наричан агресор, действията му – геноцид, политиката – расистка и колониална, нов фашизъм и др. Събуждат се стари пропагандни клишета от времето на Студената война. Но по-полека с оценките в тази пропагандна война.

Ако общественото мнение в европейски страни не е на страната на Израел, тогава на чия страна е? В сегашния конфликт съюзници на Хамас – групировката, която управлява Газа – се оказаха само Турция и Катар (за Иран е ясно). Няколко големи арабски държави отказаха да подкрепят Хамас, за разлика от предишни конфликти. Получава се така, че за някои европейци Хамас са жертви, а за някои правителства на ислямски държави те са терористи.

Кой проявява расизъм? Израел, на чиято територия живеят 1,6 млн. араби, някои от тях на високи позиции в обществото, дори в армията? Или Хамас, на контролираната от когото територия няма нито един евреин?

Геноцид? Колкото и да е ужасно, че има цивилни жертви в ивицата Газа, израелската армия не е имала тях за цел. Докато не може да се каже същото за бойците на Хамас. Те извършват не случайни, а целенасочени атентати срещу цивилно население, включително деца. Изстрелват ракети (някои от които с обсег до 160 км) съвсем съзнателно срещу цивилно население, а жертвите са незначителни само защото Израел има добра противовъздушна отбрана.

Лидерите на Хамас имат като официална идеология унищожението на Израел. Целта им е джихад до смърт и изтребване по религиозни и етнически причини. Възпитават деца от малки да убиват евреи, като цел в живота.

Може ли да се каже същото за израелците? Някой може да посочи отделни случаи, но това не е официална идеология и държавна политика.

Ислямският джихад е култура, морал, идеал. Палестинската жена, извършила атентат в Ерусалим, при освобождаването си от израелски затвор, се усмихва, като научава, че е убила 8 деца и казва, че пак ще го направи (виж тук).

Колко от бойците на Хамас наистина са войници, колко са цивилни паравоенни формирования? Израел не използва деца и цивилни като жив щит в бойни действия, Хамас използва. Използва и граждански обекти като бази за стрелба и като складове за оръжия.

И винаги при такива сравнения изтъкват исторически причини – израелците са взели от територията на палестинците. Демек - тероризмът е оправдан, Израел да си трае, като му изстрелват ракети. Израел е изкуствено създадена държава върху територия със смесено население. Но заедно с нея е създадена и държава Палестина. За да я няма още като реална държава, причината не е само в Израел.

„Ако арабите оставят оръжията си, утре ще имаме мир, ако евреите оставят оръжията си, утре няма да има Израел”, казва Бенямин Нетаняху. Кой ще се закълне, че не е прав?

В този конфликт най-ясно се вижда това, което един харвардски професор нарече „Сблъсък на цивилизациите”. Няма рецепта за излизане от този сблъсък. Войната и силата няма да решат проблема. Това важи и за двете страни. Нито пък западната религиозна толерантност и политкоректност може да предотврати сблъсъка с ислямския фундаментализъм.




Гласувай:
2



1. minevv - да
07.08.2014 14:01
"западната религиозна толерантност и политкоректност може да предотврати сблъсъка с ислямския фундаментализъм" - това ще предизвика по-кървав и по жесток сблъсък.
Запада има опит - чембърлейн подписва договор , давайки судетите на хитлер и щастливо се изказва - спасихме мира...
И мисля че за всеки вече е ясно- бойното поле ще е тук, на балканите
цитирай
2. shtaparov - Ето затова ислямът в тази му форма е ...
07.08.2014 16:40
Ето затова ислямът в тази му форма е гибелен за човечеството и рано или късно трябва да бъде унищожен.
цитирай
3. injir - Ама кой го създаде?
08.08.2014 12:10
Ама кой го създаде?
цитирай
4. minevv - do injir
08.08.2014 13:47
вече е без значение... пожарът е до нас
цитирай
5. injir - Войната между Палестина и Израел е ...
08.08.2014 14:38
Войната между Палестина и Израел е май вече повече от 40 години. За толкова време как не се разбраха ...
цитирай
6. minevv - do injir
08.08.2014 15:57
как не разбра , че войната не е за това?????
цитирай
7. injir - Е, сега вече е за друго.
08.08.2014 16:11
Е, сега вече е за друго.
цитирай
8. debeloto - все си мисля, че тази война няма да ...
08.08.2014 18:49
все си мисля, че тази война няма да спре до Второто Пришествие. това е и основната цел на воюващите срещу Израел - да ги оборят чрез заличаване от лицето на земята, че те са Божий народ.
цитирай
9. zabylgarite - .......
15.08.2014 17:25
Единственият реален борец срещу исляма това е Израел.
Всичко е писано в Библията. Няма да бъдат унищожени. Докрая почти ще има сблъсъци за Ерусалим.

Накрая на Елеонския хълм ще дойде Спасителят!!!

Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 458178
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930