Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2015 12:20 - Игумен заклейми и анатемоса курбаните за Успение Богородично!
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Курбанът, „прерязването на хляба” и „киприяновите молитви” са отвратителна, езическа и несъвместима с християнството и цивилизования свят практика. Това заяви отец Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир " Свети Николай Мирликийски Чудотворец" и завеждащ енорията при манастирския храм, във Фейсбук в навечерието на днешния празник Успение Богородично. Свещеникът анатемоса и обичаите по погребенията, както и паленето на свещички за здраве. "В навечерието на празника, до всички, които неизменно ще чуят от медиите, станалата вече традиционна глупост: "След службата, по традиция на миряните бе раздаден курбан за здраве". В християнството курбани /ар. жертвоприношения/ няма! Господ Иисус Христос беше последната и финална жертва! Единствената форма на жертва, която църквата практикува е безкръвната жертва - Светата Евхаристия /литургия/. Принасянето на животни в "жертва за здраве" е отвратителна, езическа и напълно несъвместима с християнството и цивилизования свят практика! Извършващите това, отпадат от Христос и църквата Му! Църквата също така не познава чинопоследование "прерязване на хляб", а нашумелите напоследък "киприянови молитви" /киприянки/ са суеверие, сравнимо със "свещената вода" от Плиска! Също така, "свещичката" не се пали "за здраве", нито за "късмет" и паленето и не е цел на християнския храм! В църквата ние живеем и участваме, чрез живота и участието си в Светата Евхаристия / литургия /, и следвайки Христос в живота си! Бог не е средство, а цел!", написа отец Рафаил-Росен.

"Не съм забелязал тълпи от лелеещи да се причастят. Виж "свещопалци", "курбанджии" и кандидати за "киприянки"-бол. Тук старите жени смятат че е нафора, защото е "на-ората", а комката е за попа, освен "на причест" / "Тодорова събота", "Конски великден"/ А аз съм модернист, и нищо не разбирам. Много пъти съм го разправял. Това, за мнозина "скандално" изречение на Св.Апостол Павел:"жена в църква да мълчи", не е проява на сексизъм, нито поставя жената "по-долу"от мъжа /същият казва и: "няма ни мъжки пол, ни женски...."/, а има предвид ТОЧНО ТОВА. "Бабовластието" съпътства Църквата от основаването й", продължава свещеникът.

"Случвало се е да искат да слагат в ковчега водки, ракии, цигари за да носел покойника на някой друг. Също така са слагали кукли , за да не вземел някой от живите", казва приятел на игумена. "РЕДОВНО! В гробищата долу са заровени няколко мастербокса цигари, поне тон алкохол, а на панихида не се раздава, а храната се оставя на гроба "да си апнел покойника". Чупи се керемида, "да си пострОи къща на оня свет" слагат се и пари /да си плАти/, ако се извадят може значително да се оправи селската инфраструктура. И само някой да е казал че "свещениците не обясняват"или "не проповядват"! За да не вземе друг, тялото се измерва с конец. Водата с която е къпан, и ноктите ги вземат за магии. Пращат се писма и предмети за други. Масово обаче не щат да ги записват на литургия, а само "за здраве". Ако са родени в един месец с покойния, имената им започват с една и съща буква, или ще ходят при дете, требвАло ,"попа да им пререже леб". и друг път съм казвал, че като ме питат "откъде да си купят свещичка за здраве" ми иде да им отговоря: "От аптеката. Нарича се супазиторий"", отговаря отец Рафаил-Росен.
blitz.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 460077
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930