Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 21:54 - БАЛКАНДЖИ ЙОВО И ОТКАЗЪТ ОТ КРЪСТА изт: nikikm.blog.bg
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
3





image

Патриотизмът е зле платена работа. 

Затова няма кой да се разтърси и да прегледа учебниците, всички, по които днес се учи между трети и осми клас. Моментът, в който децата получават национална идентичност.
В трети клас Златният век е представен като "златен век на книжнината".
Кратката глава за покръстването е илюстрирана с ученик, който носи плакат на буквата "А".
Защо?

Османският период някак се е увеличил на 600 години. Представен е като съветска епоха - различни националности живеели заедно - изреждат се националностите. После се казва най-отвратителната реплика - че обичаите на тези народи и начинът им на живот започнали да си приличат.

Небрежно. Това, което ни е различавало от поробителя - днес небрежно умира. Защо умира - може би, защото Турция отдавна се е отказала от национализма си и Давутоглу и Ердоган са балетисти от Болшой театър?

Казва ни се, че турци, сърби, гърци, румънци сме били едни и същи. Нещо, което не го пише Софроний Врачански. Преподават на децата ни Теория и практика на историческия кючек. 
Гордостта, че българският дух не е пречупен за пет века - това е закачено на двора, където външната тоалетна е известна като силно проветрив турски кенеф.

Девширме? Роби на пазара в Истанбул? Феликс Каниц? 
Учебниците ни се пишат от турци. Министърът Тодор Танев е лукав мръсник. Екипът му е събран от хора, за които Батак не съществува.
Ще имат лек проблем с Априлското въстание, но още не съм стигнал до там.

За да сме справедливи - ако имаше кой да викне под прозореца на Борисов, че не искаме този учебник, Борисов ще реагира. Той не отказва на никого, ако му вика под прозореца. 
Но, както казахме - патриотизмът е зле платена работа.

Четем и не вярваме колко беззъбо могат да бъдат представени националните борби, победи и загуби.
Детайлите са много, всеки може да открие свой. Но истината е страшна - историята и литературата на българите днес се представя на нашите деца отстранено и хладно. Сякаш четем историята на чуждо, но и отдавна изчезнало племе.

Балканджи Йово е страшен и кървав. Но е документ.

Махането му от учебниците е отказ от кръста. Нещо повече - няма да има пример,  че е имало борба за кръста. Затова пък Караибрахим ще бъде представен като един трагичен лорд Вейдър, който обича майка си, но я коли. Или въобще няма да се споменава.

Освен чистенето на учебниците лукавият министър Танев и неговият про-турски екип в момента правят чистка на по-изявените и патриотично настроени учители в цялата страна. Пенсионират ги.

Такъв е случаят с Григор Димитров - географът на Немската гимназия. Националистът-учител в разцвета на силите си е заменен с 21 годишна учителка по география от село Сатовча. Дали това момиче е учило и в Мека? В Сатовча има обичай учителите и имамите да са минали през Мека на обучение. Но да не сме груби.

И докато не сме груби - ние губим огромни парчета от историята си. Тези парчета отплават в мултикултурното битие и ние се разпадаме. Това правителство от всички досега най-много лющи паметника на българщината. Небрежно. Интернет брои отломките.
Помагат му на това правителство стройно и всички еничари.

А патриотизмът е зле платена работа. Що ли се занимавам.

Моят баща ме възпита с Балканджи Йово. Кръвта е част от историята.

Аз ще възпитам сина си с Балканджи Йово. 

Той ще възпита сина си с Балканджи Йово.
Там, където вие триете кръста, ние ще изчегъртаме друг.
Отказът от кръста е отказ от Бога. 
А пачаврите на историята не могат да изтрият кръста от историята.
Но могат да се опитват. За което и ще са проклети.


23 November 2015  Автор Мартин Карбовски

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 458441
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930