Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2016 14:44 - Новите оръжия на Кремъл
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 2254 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 02.01.2016 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Русия влиза в режим на война


 С военната операция в Сирия Русия влиза в режим на война, същият, в който САЩ се намират от 2001 г.

Едновременно, в Сирия Русия изпробва както по-старите и доказани оръжейни системи, така и най-новите оръжия в условията на реална война.

Прави впечатление постепенното включване на различни нови руски оръжия в Сирия като "операция матрьошка". Това поставя и въпросът от какви руски оръжия трябва да се страхуват не само терористите от Ислямска държава.

На крилатите ракети "Калибър" вече се спряхме. Ще припомним, че на 7 октомври от югозападния район на Каспийско море бяха изстреляни 26 крилати ракети "Калибър" срещу бази на Ислямска държава в Сирия. Цели на атаката бяха командни пунктове, фабрики, произвеждащи снаряди и експлозиви, оръжейни и горивни складове, терористични лагери и в районите на Рака, Алепо и Идлиб. Кръговата точност на ракетата "Калибър" е около 3 метра.

Ракетите бяха изстреляни от кораба "Дагестан" – ракетна фрегата с водоизместимост 2000 тона, съпровождан от малки ракетни патрулни кораби. Ракетите "Калибър" в различните модификации /износно название Club/ са предназначени за разполагане на бойни кораби, подводници и ударни самолети. "Калибър" в различните модификации са много трудни за откриване, маневрират на висока скорост в "невидим" режим, което означава, че не излъчват никакви сигнали, които могат да бъдат засечени от радарите.

Важни са и техническите параметри. Залпът на Каспийския флот покри цели на далечина 1500 км /преди това се предполагаше, че обхватът на ракетите е само 400 до 600 км/. Но и това вероятно не е предел. Появиха се съобщения, че реалната далечина на стрелбата може да надмине 4000 км.

Сега в САЩ знаят, че флотилиите от Каспийско и Черно море могат без да напускат своите акватории да унищожат всеки противник в Източното Средиземноморие и в Персийския залив, Балтийският флот може да държи на прицел Северно море, Ламанша и част от Норвежко море, Северният флот може да контролира Северния Атлантик извън досегаемостта на противника. Аналогични възможности има и Тихоокеанският флот, т.е. всичко, което плува в този океан северно от Хаваите може да бъде потопено за няколко минути.

Сега с тези ракети с няколко кораба в Атлантическия и Тихия океан (става дума за хиляди малки кораби, които плуват в океаните), руснаците могат да прострелят цялата територия на САЩ – от Изток на Запад и обратното. Това е коренна промяна на военно-политическата ситуация в света.

Ракетите "Калибър" правят напълно безсмислени и разполагането от САЩ в европа тактическо ядрено оръжие, както и разполагането на противоракетни системи в Румъния, Полша и в България. Още повече, че в близко време ще се появят още по-ефективни и още по-точни хиперзвукови крилати ракети с голям обхват, въоръжени с неядрени бойни глави.

В системата на въздушно-космическа отбрана на Русия при изтребителната авиация са избрани три типа бойни самолета, два от които са развитие на досегашния Су-27.

От трите най-зрял е изтребителят среден бомбардировач Су-34. Първата партида от 16 самолета вече влезе на дежурство.

До 2020 г. на въоръжение ще влязат още 92 бройки Су-34, които ще заменят остарелите Су-24. Предназначението на Су-34 е нанасяне на удари по наземни и морски цели, унищожение на системата за ПРО на противника и други задачи.

Втори е изтребителят за превъзходство във въздуха Су-35. Су-35С ще има цифрова система за управление и двигатели с променящ вектор на тягата.

Третият тип е изтребителят от пето поколение Т-50.

В състава на командването на Далечната авиация влизат 38 стратегически бомбардировача Ту-95МС, 16 Ту-160 и 41 Ту-22М3. Те са дислоцирани на 4 авиобази.

Турбовитловият Ту-95 серийно се строеше през 1984-1991 г. Бойният радиус е 6500 км. Ударното му въоръжение са шест крилати ядрени ракети Х-55 с далечина на полета 2500 км, разположени в бомбовия отсек. Може допълнително да носи до 10 ракети на пилоните под крилата, но далечината на полета в този случай намалява.

Реактивният Ту-160 се строеше през 1984-1992 г. и от 1999 г. Бойният радиус е по-малък 6000 км. ударното въоръжение са 12 крилати ракети Х-55 в бомбовия отсек. Но те ще бъдат заменени от ракетата Х-101 с далечина до 5000 км.

Ту-22М3 с боен радиус до 2500 км в тази среда е по-особен. Той беше създаван като убиец на самолетоносачи и се строеше в масова серия от 1989 г. до 1993 г. но С появата на ракетата Х-15, която сама вижда целта и под крилото, и с възможностите да носи бомби, самолетът стана универсален. До САЩ няма да долети, но в европа където поиска е за минути. Това означава, че авиацията е дългата ръка на Русия.

Всички стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще служат 20 години. Заради това през 2015 г. девет Ту-160, пет Ту-160 и девет Ту-22М3 се върнаха в строя обновени.

Появилият се до бреговете на Сирия ракетен крайцер "Москва" е предназначен за нанасяне на удари по крупни надводни групировки на противника, да подсигурява противоподводните съдове и да решава задачи на противовъздушната отбрана в отдалечени райони, да подпомага десантни операции и да обстрелва брега на противника.

Главното оръжие на "Москва" се противокорабните крилати ракети "Базалт", които бяха и първите съветски крилати ракети с морско базиране със свръхзвукова скорост на полета. През 1975 г. те бяха приети на въоръжение на атомните подводници от проекта 675, а през 1977 г. от авионосните крайцери от типа "Киев" – от проекта 1143.

Ракетата е с маса 6 тона, има скорост на полета 2 – 2,5 маха с далечина на стрелбата 550 км, с мощна фугасно-комулативна бойна част от 500 или 1000 кг (в новия вариант "Вулкан"), или ядрен заряд.

На крайцера "Москва" ракетите П-500 са разположени в 16 контейнера.

В системата на противовъздушната отбрана на "Москва" влиза зенитно-ракетният комплекс за зонална отбрана С-300Ф Фрот, с 64 ракети 5В55, заредени в 8 барабана. Далечната граница на поразяването е 75 км, близката – 5 км, с височина на долета до 25 км и скорост 2000 м/сек.

Противовъздушната отбрана на "Москва" има и зенитно-ракетни комплекси за самоотбрана Оса МА (48 ракети), които самостоятелно решават задачите на близката отбрана. Оса МА има далечина до 1,2 – 10 км и височина на поражението от 25 до 5000 метра при скорост 600 м/сек.

Артилерийското въоръжение на "Москва" включва и 130-милиметрови установки АК-130 с боекомплект от 2000 изстрела, АК-630 – с комплект от 16 000 изстрела, за огън по морски, въздушни и брегови цели с далечина до 22 км. Именно в този комплекс беше постигната скорострелност, без аналог в света.

Независимо от ударната си специализация крайцерът "Москва" разполага и с противоподводъчно въоръжение – 533-мм торпедни апарати, ракетно-бомбови установки, реактивни дълбочинни бомби и т.н.

Електронното оборудване на "Москва" включва няколко системи за откриване на въздушните цели, за управление на стрелбата, за радиоелектронно противодействие и т.н.

"Москва" влезе в състава на Черноморския флот през 1982 г. През 1991 г. постъпи на основен ремонт. В края на 2000 г. отново влезе в състава на флота.

На 12-14 април 2014 г., в разгара на кризата около Крим, в Черно море се разиграваше една странна, но изключително важна военна операция, която може да доведе до пълен провал на американската противоракетна отбрана – ПРО, и да промени съвременните войни.

За какво става дума? На 12 април самолет на руските ВВС Су-24 /модификацията не беше уточнена/ извърши така нареченото облитане на американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", който е оборудван с най-новата американска многофункционална бойна информационно-управляваща система Иджис и е въоръжен с крилати ракети Томахаук. Иджис и ракетите SM-3 са основата на цялата американска ПРО. Особено Иджис.

Инцидентът беше повече от странен. Какво толкова, че невъоръжен фронтови бомбардировач Су-24, от не най-последното поколение, е прелетял даже 12 пъти над най-новия въоръжен до зъби специализиран в ПРО есминец на САЩ.

Проблемът е в това, че този есминец е от типа Арли Берк и се отнася към класата на многоцелевите бойни бързоходни кораби, предназначени за борба с подводници, летателни апарати /в това число и ракети/, кораби на противника, както и за охрана на корабни съединения или конвои от кораби при преминаване през морето. На въоръжение този кораб има зенитни установки Фаланкс и 74 ракети RIM-66 и SM-2, Стандарт 2.

Какво всъщност се случи на 12 април в неутрални води на Черно море в близост до бреговете на Румъния?

Вероятно отговорът се крие в неизвестното досега с название «Хибини». Защото Хибини е най-новият руски комплекс за радиоелектронна борба, който ще се монитра на всички перспективни руски самолети.

Ситуацията на този фон би могла да изглежда по следния начин. На 10 април 2014 г. споменатият американски есминец е влязъл в неутрални води на Черно море за провеждане на акция за застрашаване и демонстрация на сила във връзка с твърдата позиция на Русия спрямо Крим и Украйна.

Резюмирайки, най-вероятно, след като Су-24 е включил в близост до «Кук» своята нова система «Хибини», цялата противовъздушна отбрана на кораба е излязла от строя. Руснаците са проверили ефективността на работата на своята система цели 12 пъти, като 12 пъти са симулирали атака срещу американския кораб. И през цялото това време екипажът на кораба не могъл да реанизира загасналата «Иджис». Тя е заработила чак когато Су-24 е отлетял към своята база.

Подобно оръжие е комплексът «Красуха С4». Той осигурява потушаване на високомерите на крилатите ракети, на радиолокационните прицели на самолетите, на прицелите и различните системи за насочване на крилатите ракети и на управляемите авиобомби. Работи както в автоматизиран режим, така и под управление на комплекса Москва-1.

В състава на комплекса Москва, освен пункта на управление, влиза и модулът за радиоелектронно разузнаване. Той се разполага на две машини и работи на всички диапазони на честотите от 200 Мгх до 18 ГГх. Станцията открива цели и предава данните на пункта на управление на ротата, батальона, полка за радиоелектронна борба. Тя се свързва и с пунктовете за управление на зенитно-ракетните войски, изтребителната авиация и дава целеуказания за огневото поразяване или прави целеразпределение на целите между различните типове комплекси за радиоелектронна борба в автоматичен режим.

Гордост на руския оръжеен комплекс е новата «Красуха–20». Предишният неин вариант се разполага на 5 «Камаз»-аи на 6 ремаркета. Времето за разгръщане възлизаше на 10 часа при боен разчет 40 души.

«Красуха-20» се обслужва само от един човек – шофьорът, който е и оператор. Достатъчно е да натисне копче и «Красуха», като трансформер се разгъва, пуска опорите, свързва се със спътника, определя своето местоположение, свързва се с командния пункт и след 7 минути е готова за работа.

До 400 км тя открива всички цели и, ако работи под управлението на командния център, иска информация за по-нататъшните действия. Мощността на излъчване възлиза на 1 Гбт. Това е достатъчно, за да изключи цялото радиоелектронно разузнаване на такива самолети като AWACS.

Батальон може да покрие местност с размери 100х100 км, в която противникът не може да прави разузнаване, да използва високоточно оръжие и крилати ракети с точността, която се очаква от тях. Не може да използва и средства за нападение на космическия си ешалон. "Красуха" работи и по американските спътници за радиолокационно разузнаване от типа Lacross.

Бреговият ракетен комплекс "Бал" от няколко години се намира на въоръжение на военноморския флот.

"Бал" е мобилна система, осигуряваща ефективна защита на брега от кораби от различен клас, денонощно, при всякакви атмосферни условия и радиоелектронно противодействие.

В състава на комплекса влизат 4 пускови установки, команден пункт за управление и връзка, и транспортна машина. Последните дават възможност за половин час напълно да бъдат презаредени пусковите системи и да се извърши повторен пуск. С един залп "Бал" може да изстреля 32 ракети в интервал 3 секунди. По шосе комплексът развива скорост до 60 км/час и без дозареждане може да измине до 850 км. Стартовите позиции могат да се избират до 10 км от бреговата линия, като подготовката за действие е само 10 минути.

Брегови ракетен комплекс "Бастион" беше показан на Червения площад за първи път. Това оръжие вече е на въоръжение в няколко флотски подразделения и оправдава своето име. Може да защитава крайбрежие с дължина над 600 км. Основната ударна сила на "Бастион" е свръхзвуковата самонасочваща се ракета "Оникс", предназначена за унищожение на кораби от всякакъв клас, както единично, така и в състава на група. В стандартния състав на батареята влизат четири самоходни пускови системи – 1-2 машини за бойно управление, автомобил за обезпечаване на бойното дежурство и четири транспортно зареждащи машини.

Допълнително комплексът може да бъде въоръжен с мобилна радиолокационна система "Монолит-В".

"Бастион" може да се разполага до 200 км от бреговата линия. Времето за преминаване от подходно в бойно положение е само 5 минути, а интервалът между старта на ракетите е от 2 до 5 секунди. Автономно в бойна готовност комплексът може да се намира от 3 до 5 денонощия.

Самоходна артилерийска система "Коалиция-СВ". Наречена е "върхът на отечествената артилерия", която може да върне на артилерията званието "бог на войната" и да изведе Русия на първо място по този вид въоръжение. Информацията и за нея не е много.

Разработката на новата гаубица започна преди няколко години и първоначално се създаваше двустволен вариант, но след това се отказаха от него.

"Коалиция" може да поразява всякакви наземни цели и разстояние до 70 км с бърза подготовка за стрелба и смяна на позицията в течение на 1 минута. По тактико-техническите си характеристики гаубицата превъзхожда не само руските, но и чуждестранните самоходни оръдия. Боевият модул е необитаем. Работното място на някои от членовете на екипажа – 2-3 души, е оборудвано със система за дистанционно управление на огъня. Специални датчици информират за общото състояние на машината и количеството боеприпаси по типове. Вероятно "Коалиция" ще бъде монтирана на платформата на "Армата" на камазовско колесно шаси "Торнадо".


 

 

image image



източник: http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=248&aid=2





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Путин има още по-нови оръжия, тия, дето ги цитирате вече са извадени от употреба.
03.01.2016 09:20
Новата ракета с интелигентно насочване, конструирана в бюрото на Гламидиев не изчаква заповед за изстрелване от Центъра, а се изстрелва автоматично и се насочва към този, който мисли да нанесе удар по военно съоръжение на Путин. И друго сте пропуснал - ракетите на Русия и Северна Кория вече са обединени в обща нападателно-отбранителна система с интелигентно насочване на пусковите уредби към тези, които искат война. Свършени са и Европа и САЩ. И друго има Путин - свръхмощна ядрена бомба, с която може да унищожи цялата зема, това означава всичките военнолюбци.
Да живее международното положение!!!
цитирай
2. pando - Истинският проблем е не техническото ниво
03.01.2016 17:19
На въоръженията и технологиите. Персоналът на НАТО има манталитет на рентиери...
Единственото което са способни да правят е да се надуват като пауни , да дрънкат "невиждани" оръжия и да се хвалят,че са "ходили" до луната...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 459309
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930