Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2016 09:50 - Гответе се за война!
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 1454 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   
image     Във всяко столетие избухва „системна война” и 21 век няма да направи изключение, твърди пред Business Insider основателят на аналитичната компания Stratfor Джордж Фридман. Според него, войната ще се води в Източна Европа и Близкия Изток. Освен това ще има и война по море между САЩ и Япония. Бойни действия вече се водят- в Сирия и Източна Украйна. В тези райони групировки, поддържани от други държави се сражават с властите. Пример за пълномащабна война е и случилото се през 2003 година нахлуване на САЩ в Ирак.

Двете досегашни световни войни станаха катастрофични по своите мащаби доказателства за нестабилността на световната система за сигурност, която позволи да се водят бойни действия като обикновена външна политика, а не като крайно средство.

След Втората световна война всички държави строиха своите политически системи с идея бъдеща война да бъде предотвратена, но това засега не дава достатъчно добри резултати.

Според Фридман всяка международна система има своите сериозни недостатъци и сегашната не прави изключение. „Когато държави като Германия, Китай и Русия са в упадък и криза и на тяхно място се издигат други, това води до системни войни. Това ще се случи, засега все още не е достигнат фаталният баланс. Така че гответе се за война, след като станат системните промени”, казва експертът.

Според Фридман, в момента във възход са Япония, Турция и Полша. Затова вероятно сблъсъците ще започнат в Източна Европа и в Близкия Изток. „Опасна е не процесът на западане на едни и възхода на други държави, а позицията, която страните заемат, когато преминават на ново равнище”, смята той. /БЛИЦ



Гласувай:
4



1. kpd - Най-динамичните икономики в мо...
09.03.2016 12:56
Най-динамичните икономики в момента са: Китай, Филипините, Кения, Индия, Индонезия. Защо да не са и те потенциални източници на "системна война"?
Освен това нито Сирия, нито Украйна са сред най-динамичните икономики в момента, а както се твърди в тях вече се води конфликт с признаци на "системна война", така че нещо не ми се връзва твърдението.
Още нещо, през последните години освен конфликтите в Украйна (Донбас) и Нигерия имаше гражданска война в Судан и Йемен, гражданска война в Либия и Ирак, чиито икономики също не са от динамично развиващите се, с изключение на Нигерия, която се нарежда на шесто място, т.е. след Индонезия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 454250
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031