Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 15:51 - За недостига за човешките сили
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Глава втора

За недостига за човешките сили

 

Светите отци са единодушни: Първото, което трябва да помниш, е в никакво отношение да не се надяваш на самия себе си. Борбата, която ти предстои, е неимоверно тежка и собствените ти човешки сили са крайно недостатъчни. Ако залагаш само на тях, ще паднеш и желанието ти да продължиш борбата ще угасне. Само Бог може да ти даде желаната победа. В началото на пътя повечето хора трудно се отказват от самонадеяността си, но тя трябва да бъде преодоляна, иначе не може да се стигне далече. Как ще приема съвети, наставления и помощ човек, който е уверен, че умее всичко, че знае всичко и не се нуждае от никакви указания? Лъчите на светлината не могат да проникнат през стената на самоувереността. Пророк Исаия възкликва: Горко на ония, които са мъдри в своите очи и разумни пред сами себе си! (Ис. 5:21). И апостол Павел съветва: Недейте се има за мъдри (Рим. 12:16). Царството небесно е открито на младенците, но е скрито от този, който се счита за мъдър и разумен (Мат. 11:25)

Затова трябва внимателно да наблюдаваме себе си – разтоварваме ли се от прекалената самоувереност? Тя така се е вкоренила в нас, че дори не забелязваме как владее сърцата ни. Нашите егоцентричност, самонадеяност и самолюбие са причина за всичките ни трудности и поробеност на страстите. Те са причина за скърбите и болестите, както душевни, така и телесни.

Наблюдавай се внимателно и ще видиш, че си скован от желанието да изпълняваш единствено своята воля; така свободата ти е ограничена и ти обикаляш в кръг, подобно на затворник, от сутрин до вечер. „Сега ми се пие“, „сега искам да стана“, „сега искам да чета вестник“ – ти винаги си пленник на своите желания и ако при неизпълнението им срещнеш препятствия, ставаш недоволен, нетърпелив и раздразнителен. Вгледай се в дълбините на сърцето си и ще видиш същото. Ще бъде лесно да го забележиш по неприятното чувство, което изпитваш, когато някой ти противоречи. В това се състои нашето робство, но където е Духът Господен, там има свобода (2 Кор. 3:17).

Подобна егоцентричност не може да доведе до нищо добро. Нима Господ не ни е дал заповед да обичаме ближния си като себе си и да обичаме Господа повече от всичко? Така ли постъпваме? Не са ли заети мислите ни единствено с нашето собствено благо?

Не, бъди твърдо уверен, че сам не можеш да направиш нищо добро и ако в тебе се появи случайно някой неегоистичен стремеж, то знай, че той не е твой, а изхожда от Източника на доброто, дар е от Жизнеподателя. Силата да осъществиш този стремеж също не е твоя, а ти е дадена от Св. Троица.

 Т.К.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 454232
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031