Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2023 09:12 - Нивата на нашето сърце
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 108 Коментари: 0 Гласове:
0



Глава трета

Нивата на нашето сърце

 

Новият живот, в който току-що си решил да встъпиш, често е сравняван с живота на земеделеца.

Земята, която той обработва, му е дадена от Бога, също както и семето, и слънчевата светлина, и дъжда, и растежа на растенията. Но работата е предоставена на самия него. Ако иска да получи обилна жътва, той е длъжен да се труди от сутрин до вечер, да оре и обработва земята, да полива. Посевите са застрашени от много опасности, които могат да погубят реколтата. Затова работата не бива да спира. Земеделецът трябва да бди постоянно, но в крайна сметка реколтата изцяло зависи от Господа.

                Земята, която ни е дадена за обработване, за която трябва да се грижим и която трябва да пазим, е нашето собствено сърце. Реколтата – това е вечният живот. Вечен, защото не зависи нито от времето, нито от пространството, нито от други външни ограничения. Това е животът на истинската свобода, животът на любовта, милосърдието и светлината, който е безграничен и именно затова – вечен. Това е духовният живот, духовното битие на човека. То получава своето начало тук и няма край; нищо земно не властва над него и ние трябва да го търсим в човешкото сърце.

                „Преследвай сам себе си – казва св. Исаак Сириец – и врагът ти ще бъде прогонен от твоето приближаване. Помири се сам със себе си и ще се помирят с тебе небето и земята. Постарай се да влезеш във вътрешната си стаичка и ще видиш небесната стая, защото и едната, и другата са едно и също нещо; влизайки в едната, ще видиш и двете. Стълбата към това царство е вътре в тебе, скрита в душата ти. Освободи се от бремето на греха и ще откриеш в себе си стъпалата, по които ще се изкачиш“.

                Небесната стая, за която говори тук св. Исаак, е Вечният живот. Тя се нарича Царство небесно, Царство Божие, с други думи – Христос. Да живееш в Христос – означава да живееш във Вечния живот.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 454349
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031