Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2023 08:44 - За преобразуването на себелюбието в любов към Господа
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 216 Коментари: 0 Гласове:
2



Глава седма

 

За преобразуването на себелюбието в любов към Господа

 

                „Ако се отвърнем от себе си, кого ще срещнем?“ – пита св. Теофан Затворник – и дава отговора: „Ще срещнем Бога и ближния“. Първото условие за този, който се стреми към свободата в Христа, е отричането от себе си. Само по такъв начин съсредоточието на нашето съществуване може да бъде пренесено от нас самите към Христа Господа и към нашия ближен.

                Това означава, че цялата грижа и любов, с които си обкръжил себе си, се насочват естествено, незабележимо за теб към Господа и към твоя ближен (Мат. 25:34-40). Само по такъв начин лявата ти ръка няма да знае какво прави дясната и милостинята ти ще бъде скришом (Ман. 6:3-4).

                Докато угаждаме на себе си, ние не можем да угаждаме на ближния в доброто, за назидание (Рим. 15:2). Нашите опити в тази посока ще бъдат измамни, защото ще се вършат според собствената ни воля и ще изхождат от желанието ни да угаждаме на самите себе си. На това трябва да обърнем особено внимание, тъй като лесно можем да се заблудим по пътя на благодеянията и услугите, удовлетворяващи нас самите. Този път безусловно води към блатото на самооправданието. Вникни в себе си, внимателно се изследвай и ще забележиш, че много от тези, на пръв поглед самоотвержени постъпки, изхождат от потребността ти да заглушиш своята съвест, т.е. от постоянния ти навик да облагодетелстваш себе си и да живееш, за да угаждаш само на себе си (Рим. 15:1).

                За Господа, Който е любов, мир и благост, са чужди суетата и шумът от себевъзхвалянето, макар и в скрита форма. Има начин да провериш себе си: разстройваш ли се, дразниш ли се, когато срещаш препятствия в замисленото от тебе добро дело. Ако отговориш положително, тогава знай, че изворът е бил мътен.

                Ти питаш – защо?

                По-опитните ще ти отговорят: външни препятствия и съпротивления среща само този, който не е покорил своята воля на Господа. За Господа няма препятствия. В действителност самоотвержената постъпка не е моя, а изхожда от Господа и затова не може да срещне препятствия по своя път. Само за моите собствени планове, за моите собствени желания – да работя, да уча, да си почивам, да ям или да помагам на ближния – може да възникнат препятствия и поради това, че са “мои“, аз се огорчавам.

                Но за този, който върви по тесния път, водещ към живота – към Господа, има само едно препятствие – неговата собствена греховна воля. Ако човек е замислил да извърши нещо и не му е позволено да го изпълни, как може да се огорчава? Той изобщо не трябва да прави планове. Не си позволявай да се заблудиш. Християнинът е длъжен да постъпва тъй, както Той е постъпвал (1 Йоан 2:6). Който не е търсил Своята воля (Йоан 5:30), бил роден в плевнята, постил четиридесет дни, бодърствал нощем в молитва, изгонвал зли духове, изцерявал болни, нямал къде глава да подслони и накрая предал Себе Си на плен, бичуване и разпятие.

                Помисли колко си далеч от това. Постоянно се питай: прекарвал ли съм в молитва поне една нощ? Постил ли съм поне един ден? Изгонил ли съм от себе си поне един зъл дух? Допускал ли съм без съпротива оскърбления или грубост? Разпънал ли съм действително своята плът? Не съм ли следвал винаги и преди всичко своята воля (Гал. 5:24).

                Винаги помни това.

                Какво означава да се отречеш от себе си? Който действително се е отрекъл от себе си, не пита „щастлив ли съм“ или „ще намеря ли спокойствие“. Всички тези въпроси отпадат, ако действително се отречеш от себе си; с това ти вече си се отказал от своето желание за щастие, както земно, така и небесно.

      Тито Колиандер


 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 454212
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031