Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2023 10:36 - Непрестанно се молете
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
1



Глава осемнадесета

 

Непрестанно се молете

 

 

Молитвата не бива да спира с почитането на утринните молитви.  Тя трябва да продължи през целия ден. Епископ Теофан Затворник съветва начинаещите да избират от Псалтира подходящ кратък молитвен стих, например: „Господи, побързай да ми помогнеш. Сърце чисто създай в мене Боже. Благословено да е името Ти, Господи или други. В Псалтира има голям набор от такива молитвени призиви. В течение на целия ден молитвата трябва да стои в паметта и да се повтаря колкото се може по-често, наум или шепнешком, ако си сам и никой не те слуша. В трамвая, на работа и по време на хранене, постоянно, когато има възможност за това, моли се, съсредоточавайки вниманието си върху съдържанието на думите. Така целият ден може да бъде прекаран в молитва, до вечерните молитви, четени преди сън. Такава молитва може да се извърши и от тези, които нямат възможност да се уединят за извършване на утринните и вечерните молитви, защото по този начин те могат да се молят, където и когато искат. Вътрешното уединение замества недостигащото външно уединение.

            Честото повтаряне на молитвата има своето значение: с непрекъснатото размахване на крилата птиците политат по-високо; с много загребвания плувецът достига желания бряг. Ако птицата престане на лети, ще падне на земята, а ако плувецът престане да плува, ще потъне.

            Пребивавай в молитва час след час, ден след ден, не се отпускай. Но се моли просто, без патос, без мечтания и въпроси; не се грижете за утре (Мат. 6:14). Когато настъпи времето, желаният отговор ще дойде.

            Авраам тръгна без да любопитства: как ще изглежда тази страна, която искаш да ми покажеш, Господи? Какво ме чака там? Той просто тръгна, както му каза Господ (Бит. 12:4). Постъпвай по същия начин. Авраам просто взе имуществото си и тръгна; и в това трябва да му подражаваш. Вземи всичко, което имаш, не оставяй нищо, което може да задържи твоята любов в страната на многобожието, която напускаш.

            Ной строил своя ковчег в продължение на сто години, прибавяйки част след част към постройката. Постъпвай по същия начин и ти. Прибавяй частица след частица към твоята постройка, с търпение, в мълчание, ден след ден, без да се грижиш за това, което те заобикаля; помни, че Ной беше единственият, който ходеше по Бога (Бит. 6:9), т.е. в молитва. Представи си неудобствата, тъмнината, непоносимия смрад, в които е трябвало да живее до времето, в което е можел да излезе от ковчега на чист въздух и да построи жертвеник Богу. „Този въздух и този жертвеник Господу ще намериш и ти в себе си – казва св. Иоан Златоуст – но само след като бъдеш готов, както Ной, преди да преминеш през същите тесни врата“.

            Така ще вършиш всичко по начина, по който ти заповяда Господ Бог (Бит. 6:22) и с всяка молитва и просба (Еф. 6:18) ще построиш моста, който да те преведе от плътското ти „аз“, с неговите многобройни интереси, до пълнотата на Духа. „С пришествието на Единия в твоето сърце ще изчезне множествеността – казва св. Василий Велики. – Твоите дни изцяло и сигурно ще бъда управлявани от Този , Който държи вселената в Своята длан“.

 

 

 Тито Колиандер

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 460650
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930